ÖN SÖZ

Bizi yoktan var eden, varlığından haberdar eden, sayısız nimetlerle donatan Yüce Rabbimize sonsuz hamd eder, O’nun sevgili elçisi Muhammed Mustafa’ya da sayısız salât ve selam ederiz.

Allah Teâla, insanı üstün özelliklerle donatmış ve onu dünyada birtakım sorumluluklara muhatap kılmıştır. Yüce Allah, merhameti kendisine ilke edinmiş, (En’am 6/ 12) rahmet olarak gönderdiği dinde insanlar için bir zorluk bırakmamıştır. (Maide 5/ 6; Hacc 22/ 78) İnsanlar güçlerinin yetmeyeceği şeylerden sorumlu tutulmadığı gibi, (Bakara 2/286) farklı sebeplerden dolayı dinî hayatlarında karşılaşabilecekleri zorluklara da bazı ruhsat ve kolaylıklar tanınmıştır. (Bakara, 2/185)

Dinimizde, kişinin ibadetini normal bir şekilde yapmasını engelleyen özür ve mazeret durumları daima göz önünde bulundurulmuştur. Müminlere, gerek bedenî özürlülük, hastalık, yaşlılık, abdest tutamama gibi süreklilik arz eden gerekse yolculuk ve kadınların özel halleri gibi geçici durumlar için ibadetlerin rahatlıkla yapılabileceği kolaylıklar sağlanmıştır.

Elinizdeki bu çalışmada Din İşleri Yüksek Kurulu, hastalıkları sebebiyle dinî vazifelerini yerine getirmekte zorluk çekenlere, İslam’ın sağladığı kolaylıkları aktarmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda “Stomalı Hastalar ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular” bir araya getirilerek istifadenize sunulmuştur.

Ayağına batan bir diken parçasının bile mü’minin günahlarının bağışlanıp manevi derecesinin yükselmesine vesile olduğu Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından ifade edilmiştir. Stomalı hastaların da hastalıkları sebebiyle karşılaştıkları sıkıntılar hem günahlarının bağışlanmasına hem de manevi derecelerinin yükselmesine vesile olacaktır. Ayrıca başta sağlık mensupları olmak üzere, bu hastalarla ilgilenen, onlara yardımcı olan herkes, bu çabalarının karşılığını Allah katında muhakkak bulacaktır.

Bu kitapçığın özelde stomalı hastalara genelde ise benzer rahatsızlıklar yaşayan herkese ibadetlerini yerine getirirken kolaylıklar sağlamasını temenni eder, hayırlara vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ederiz.

Din İşleri Yüksek Kurulu

Ankara, 2016

Stomali Hastalar Ile Ilgili Sikca Sorulan Sorular Epub3