TAKDİM

Diyanet İşleri Başkanlığımızın kadim birimlerinden olan Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu, ilk olarak 1889 yılında Şeyhülislâmlık Makamı bünyesinde “Tetkik-i Mesahif Heyeti” adıyla kurulur. 3 Mart 1924 tarih ve 429 sayılı Kanun’la bu heyet yeni kurulan Diyanet İşleri Reisliğine bağlanır. Bilahare “Mushafları İnceleme Kurulu” adını almış olan ve basılan mushaflar ile sesli ve görüntülü Kur’an yayınlarını incelemekle yükümlü olan Kurul; 2010 tarih ve 6002 sayılı Yasa ile “Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu”na dönüşür.

Kurul’a kıraat kelimesinin eklenmesiyle birlikte kıraat alanında çalışmalar yapmak da kurulun görevleri arasında yer almıştır.

Bu doğrultuda Kurulumuz tarafından 2012 yılında “I. Uluslararası Kıraat Sempozyumu’’, 2015 yılında tecvid ve kıraat çalıştayları, 2017 yılında da “II. Uluslararası Kıraat Sempozyumu’’ düzenlenmiştir.

Şimdi ise Kıraat ilmi tarihinin simge şahsiyetlerinden biri olan İbnü’l-Cezerî’nin ilmî kişiliği, kıraat alanına katkıları, başta Osmanlı coğrafyası olmak üzere kıraat tedrisat yöntemlerinin oluşumu üzerindeki tesirleri vb. konuları da kapsayacak şekilde kıraat ilmi alanında yurt içi ve yurt dışından uzman kişiler ile üniversitelerin ilahiyat fakültelerinden akademisyenlerin de katılımıyla bir sempozyum gerçekleştirdik. Aşere-Takrib kıraat ilmini Osmanlı coğrafyasına taşıyan ve burada İbnü’l-Cezerî’ye ev sahipliği yapan Yıldırım Bayezid’in diyarı güzel Bursa’da bu Sempozyum’un icra edilmesinin ayrı bir anlam ve önemi bulunmaktadır.

Öncelikle ifade edelim ki bu Sempozyum’un amacı, İslam kültür ve ilim tarihinin temel taşlarından biri, aynı zamanda kıraat ilminin önde gelen şahsiyetlerinden olan el-İmam İbnü’l-Cezerî’yi tanımak ve tanıtmaktır. O, yaklaşık seksen yıllık ömrünü Allah’ın kelamı olan Kur’an’a hizmet etmekle geçirmiş ve Kıraat ilminin bizlere belirli bir disiplin içerisinde gelmesinde çok önemli katkıları olmuştur. Zira İbnü’l-Cezerî, sekizinci asır ortalarından dokuzuncu asrın ilk yarısına kadar geçen süre içinde başta Mısır olmak üzere Hicaz, Anadolu, İran ve Orta Asya coğrafyasını dolaşmış ve Kur’an ilimleri ile ilgili en geniş araştırmayı gerçekleştirmiş kıraat ve hadis âlimidir. Bu nedenle onun kıraat ilmini Osmanlı coğrafyasında tedris ettiği Bursa ilinde bu gün tertip edilen Uluslararası İbnü’l-Cezerî Sempozyumu, bilimsel ve teknik anlamda kıraat ilmine büyük katkılar sağlayacaktır.

12 oturum şeklinde 27 tebliğin sunulduğu ve müzakere edildiği dört gün süren “Uluslararası İbnü’l-Cezerî Sempozyumu” pazar günü kapanış ve değerlendirme oturumuyla sona ermiştir. Sempozyum’da İbnü’l-Cezerî’nin hayatı, eserleri ve yaşadığı ortam, onun tecvid ve kıraat ilmindeki yeri ile Arap dili, hadis, tefsir ve tabakat ilimlerindeki yeri ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır.

Gerek Sempozyum’un düzenlenmesinde,gerekse eserin yayına hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eder, eserden istifade edilmesi temennisiyle saygılar sunarım.

Uluslararasi Ibnulcezeri Sempozyumu Epub3