ÖN SÖZ

Diyanet İşleri Başkanlığı, 6002 Sayılı Kanunla birlikte hizmet yelpazesini genişleterek sosyal ve kültürel içerikli din hizmetlerine ağırlık vermeye başlamıştır. Bu çerçevede manevi destek hizmetleri alanında önemli bir yeri olan ve başlangıcı 1950’li yıllara dayanan ceza infaz kurumlarında yürütülen din hizmetleri farklı bir anlayışla ele alınarak 2011 yılında Adalet Bakanlığı ile işbirliği protokolü yenilenmiştir.

Yurt genelinde faaliyet gösteren ceza infaz kurumlarının hemen tamamında kadrolu ve/veya görevlendirme vaizlerimizle hükümlü ve tutuklulara manevi destek hizmetleri verilmektedir. Bu kurumlarda din hizmeti sunanlar, dinî yükseköğrenim görmek ön şartının yanı sıra, hizmet öncesi ve hizmet içi kurslarla da desteklenmektedirler. Cezaevlerinde gerçekleştirilen din hizmeti görevi; muhatap kitlenin psiko-sosyal durumu nedeni ile donanım ve iletişim açısından farklı bir bilgi ve birikime sahip olmayı da gerekli kılmaktadır. Ayrıca, bu hizmetlerin yürütülebilmesi için tükenmez bir gönül zenginliği ve özveri gerekmektedir.

Adalet Bakanlığı ile Başkanlığımız arasında imzalan protokolün amacı; ceza infaz kurumları ve eğitimevlerinde bulunan hükümlü ve tutukluları dinî ve ahlaki konular hakkında bilgilendirmek, manevi açıdan desteklemek suretiyle yeniden topluma kazandırılmaları sürecine katkı sağlamaktır. Bu kapsamda; din ve ahlak bilgisi dersi, Kur’an-ı Kerim öğretimi, manevi rehberlik, konferans, özel gün ve geceler için farklı dinî etkinlikler, gözlem ve sınıflandırma formlarının din kısmının doldurulması, koğuş ziyaret ve sohbetleri, Kur’an ziyafeti, bilgi yarışmaları vb. faaliyetler gerçekleştirilmektedir.

Bütün bu faaliyetler ceza infaz kurumlarına özgü bir form içerisinde yerine getirilmektedir. Bu sebeple, kurumlarda hizmet yürüten personele rehberlik etmek üzere çeşitli eserlere ihtiyaç duyulmaktadır. Ceza infaz kurumlarının yapı ve işleyişini tanıtan, hükümlü ve tutuklu psikolojisini, onlarla kurulacak iletişimi ve cezaevi vaizlerinin görev ve sorumluluklarını anlatan “Ceza İnfaz Kurumları Din Hizmetleri Rehberi” adlı eser bu alanda Başkanlığımızca yayımlanan ilk ve önemli bir çalışmadır. İkinci olarak hazırlanan elinizdeki “Cezaevlerinde Sıkça Sorulan Sorular” adlı eserin de bu alanda önemli bir boşluğu dolduracağı düşünülmektedir.

Cezaevi vaizlerinin muhatap oldukları sorulara sahih, anlaşılır ve ikna edici cevaplar verebilmesi ve ortak bir dil geliştirebilmesi gayesi ile hazırlanan bu çalışma, hükümlü ve tutukluların sordukları soruların derlenerek Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’nca cevaplandırılması sonucu ortaya çıkmıştır.

Kitapta ahlak, kader, tövbe, affetme, dua, kul hakkı, abdest, gusül, teyemmüm, namaz, cuma namazı, imamet, oruç, zekât, yemin, nikâh, boşanma, suç ve ceza, katl, zina, haram para, rüya, cin, nazar gibi farklı soru başlıkları altında 185 soruya cevap verilmiştir. Ancak unutulmamalıdır ki herhangi bir soruya cevap verilirken soru soran kişinin içerisinde bulunduğu psikolojik durum, verilecek cevabın muhatap tarafından nasıl algılanacağı vb. etkenler her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu kitabın cezaevlerinde zor şartlarda görev yapan personelimize rehber olmasını, hükümlü ve tutukluların dinî bilgilerini artırarak manevi gelişimlerine katkı sağlamasını, hayata tutunmalarına vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyoruz.

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Cezaevlerinde Sikca Sorulan Sorular Epub3