TAKDİM

Tarih boyunca din, insanların hayatı anlamlandırması ve şekillendirmesinde, insanca yaşamalarında daima önemli bir yere sahip olmuştur. Din, insanın yaratılış amacının gereklerini yerine getirmesini, onun kendisiyle, toplumla ve Yaratıcı›sı ile barışık yaşamasını, doğuştan getirdiği yeteneklerini geliştirmesini, aklını ve özgür iradesini iyi yönde kullanmasını ve yararlı işler yapmasını ister.

İnsanlık tarihinde dine gönül verip onun mesajlarını çağlar ötesine taşımak için çaba sarf edenler hep var olagelmiştir. Geleneğimizde din hizmeti ifa eden kişiler “Hademe-i Hayrât” yani “hayrın hizmetkârları” olarak isimlendirilmiştir. Bunlar, hayatlarını Din-i Mübin-i İslam’ın kâim olmasına adamış, bu yolda kazanılacak ecrin şuurunda olmuş, görevlerinin şükrü gerektirdiğine inanmış bahtiyar, fedakâr ve cefakâr insanlardır.

Peygamberimiz (s.a.s.)’in sorumluluk taşıyan, namazda kendisine uyanların kefili olan, güven duyulan kişiler olarak tanımladığı din hizmetkârları aynı zamanda onun duasına mazhar olmuşlardır. [Tirmizî, Salât, 39] Öteden beri mihrapları imamsız, minberleri hatipsiz, minareleri ezansız bırakmayan hayrât hademesi, hizmet götürdükleri bütün Müslümanların da sevgi ve saygısını kazanmışlardır.

Bu mirasın günümüzdeki temsilcileri -başta cami görevlilerimiz olmak üzere- bütün din görevlilerimizdir. Din görevlilerimiz aslında birer din gönüllüsüdürler. Bir din gönüllüsü de, sadece ezan okumak ve namaz kıldırmakla yetinmeyen, çevresindeki insanların derdiyle dertlenen insandır. Din gönüllüsü, kadın-erkek, genç-yaşlı, fakir-zengin, sağlıklı-engelli ayrımı gözetmeksizin toplumun bütün kesimlerine din hizmeti ulaştırma gayret ve heyecanı taşıyan kimsedir. Din gönüllüsü, insanları dinin ruhlara şifa veren, her iki cihanda da huzur ve mutluluğa götüren mesajlarıyla buluşturmak için gecesini gündüzüne katan kişidir.

Başkanlığımız, din hizmetlerinin ifasında insanlığın tecrübesi, ondört asırlık birikimimiz, günümüz şartları, hedef kitlenin ihtiyaçları, beklentileri, eğitimi, kültürü gibi etkenleri göz önünde bulundurmaktadır. Ayrıca, insanları yargılamadan, hor görmeden, ötekileştirmeden sevgi, saygı, hak-hukuk, hoşgörü ve empati esaslarına dayanan bir din hizmeti anlayışı ile hareket etmek Başkanlık olarak temel ilkelerimizdendir. Başkanlığımızın tüm kademelerinde görev yapan personelin bu anlayışla hareket etmesi esastır.

Dünyada meydana gelen hızlı değişim ve gelişimlerle bağlantılı olarak ülkemiz ve insanımız da değişmektedir. Bu yüzden din görevlisi, İslam’ın rahmet yüklü evrensel mesajlarını yaşama ve yaşatma noktasında kendini sürekli yenilemek durumundadır. Kaldı ki gelmiş olduğumuz noktada Başkanlığımızdan sadece ülkemiz değil, bütün gönül coğrafyamız ve insanlık hizmet beklemektedir. Yaptığımız hizmetlerde bunu daima göz önünde bulundurmalıyız. Yürüttüğümüz din hizmetinde aşk ve heyecanımızı sürekli koruyarak kalpleri diri, zihinleri duru, bilinçleri şuurlu tutmalıyız.

Din hizmeti sunumunda bir rehber olması düşüncesiyle hazırlanan bu eserin hayırlara vesile olmasını ve bütün görevlilerimizi muvaffak kılmasını Yüce Allah’tan diliyorum. Eserin hazırlanmasında emeği geçenlere de teşekkür ediyorum.

Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ

Diyanet İşleri Başkanı

Din Gorevlisi Rehberi Epub3