TAKDİM
Din İşleri Yüksek Kurulumuz tarafından “Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı VII” başlığıyla 12-14.10.2017 tarihinde Kızılcahamam’da düzenlenen toplantıda gerçekleştirilen sunumlar ile hazırlanan tebliğ ve müzakere metinlerinin daha geniş kitlelerin istifadesine sunulmak üzere basılmasını Kurulumuz adına ilmî bir sorumluluk olarak telakki etmekte ve bundan dolayı mutluluk duymaktayız.
Bilindiği üzere Din İşleri Yüksek Kurulumuzun, İslam dininin temel bilgi kaynaklarını ve metodolojisini, tarihi tecrübesini, güncel talep ve ihtiyaçları dikkate alarak dini konularda karar vermek, görüş bildirmek ve dini soruları cevaplandırmak gibi bir görevi vardır.
Kurulumuz belli aralıklarla güncel dini meselelere dair istişare toplantıları tertiplemekte ve bu toplantılarda toplumu yakından ilgilendiren konuların dini boyutu ele alınmaktadır. Bu toplantılar kapsamında ele alınan konularla ilgili daha sağlıklı kararlar verilebilmesi amacıyla akademik birikim ve alan uzmanlarının bilgi ve tecrübelerinden de istifade edilmektedir.
Günümüzde tartışılmakta olan en önemli konulardan biri de finansman ihtiyaçlarının temini ve yatırım faaliyetleri kapsamında geliştirilmekte olan yöntem ve uygulamaların meşruiyeti meselesidir. Gelinen noktada oldukça karmaşık bir hale bürünmüş olan ticari ve iktisadi konularda, İslam fıkhının çözüm odaklı dinamik yapısı ve metodolojisi de göz önünde bulundurularak toplumun bu alandaki dini bilgi ihtiyacının sağlıklı bir şekilde giderilmesi önem arz etmektedir.
Güncel iktisadi meselelerin ele alındığı bu toplantıda ana konuları itibariyle; Tasarrufa dayalı faizsiz finansman sistemleri, Elbirliği sisteminde uygulanan yeni bazı yatırım araçları, Gayrimenkul sertifikası ve TOKİ konut edindirme yöntemi, Birim değer – hesap değer uygulaması ve katılım fonları, Alternatif kredi kartları, Teverruk uygulamaları ve Kira sertifikası başlıkları üzerinde durulmuştur.
Bahse konu hususların ilmi açıdan ele alındığı VII. Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı’nın kitaplaştırılması, bu alandaki bilgi ihtiyacının giderilmesine katkı sağlayacak bir kaynak olmasının yanında, kurumsal hafızanın oluşmasını sağlayan tarihi bir vesika özelliğine sahip olacaktır.
Kurulumuzun İktisadi Hayat ve Sağlık Komisyonu başta olmak üzere, böyle bir toplantının gerçekleşmesinden kitaplaştırılmasına kadar emeği geçen herkese teşekkür ederken, bu kitabın da hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.
Dr. Ekrem KELEŞ
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı