Hz. İbrahim Mekke’ye geldiğinde oğlu İsmail’i zemzem kuyusunun arka tarafında oklarını tamir ederken buldu.

Kabe’yi yeniden inşa görevinin kendilerine verildiğini söyledi. Baba oğul birlikte işe koyuldular. Hz. İsmâil taş getiriyor, Hz. İbrâhim de örüyordu. 

Duvarlar iyice yükselince, Makâm-ı İbrâhîm"de bulunan taşı getirdi. Hz. İbrâhim de onu basamak olarak kullanıp duvarları örmeye devam etti. 

Bir yandan da baba-oğul dua ediyorlardı. (Bakara 127-129)

وَاِذْ يَرْفَعُ اِبْرٰهٖيمُ الْقَوَاعِدَ مِنَ الْبَيْتِ وَاِسْمٰعٖيلُؕ رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّاؕ اِنَّكَ اَنْتَ السَّمٖيعُ الْعَلٖيمُ

﴿١٢٧﴾

“Hani İbrâhim, İsmâil ile birlikte Beyt"in (Kâbe"nin) temellerini yükseltiyor, "Ey Rabbimiz! Bizden kabul buyur! Şüphesiz sen hakkıyla işitensin, hakkıyla bilensin." diyorlardı.”

رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِنْ ذُرِّيَّتِنَٓا اُمَّةً مُسْلِمَةً لَكَࣕ وَاَرِنَا مَنَاسِكَنَا وَتُبْ عَلَيْنَاۚ اِنَّكَ اَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحٖيمُ 

﴿١٢٨﴾

Ey rabbimiz! Bizi sana teslim olanlardan eyle, soyumuzdan da sana teslim olacak bir ümmet çıkar. Bize ibadet usullerimizi göster, tövbemizi kabul et. Şüphesiz tövbeleri kabul eden, merhameti bol olan yalnız sensin.

رَبَّنَا وَابْعَثْ فٖيهِمْ رَسُولاً مِنْهُمْ يَتْلُوا عَلَيْهِمْ اٰيَاتِكَ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَيُزَكّٖيهِمْؕ اِنَّكَ اَنْتَ الْعَزٖيزُ الْحَكٖيمُࣖ 

﴿١٢٩﴾

Soyumuzdan, onlara senin âyetlerini okuyacak, kitabı ve hikmeti öğretecek, onları arındıracak bir elçi çıkar rabbimiz! Çünkü yalnız sensin kudret ve hikmet sahibi.”

O halde Hz. İbrahim ve oğlu İsmail Kabe’yi inşa ederken Yüce Allah’a dua ederek beş şey talep etmişlerdir. Bu beş talep hac ibadetinin kazanımlarına yönelik dualardır. 

1- Rabbimiz! Bizden kabul buyur,

2- Bizi Müslümanlardan eyle, soyumuzdan da Müslüman bir ümmet çıkar,

3- Bize ibadet usullerimizi göster,

4- Tövbemizi kabul et,

5- Soyumuzdan, onlara senin âyetlerini okuyacak, kitabı ve hikmeti öğretecek, onları arındıracak bir elçi çıkar.

Hz. İbrahim ve Hz. İsmail’in bu duasında bahsedilen elçi, Hz. Muhammet’tir (sas). Hz. İbrahim ile Peygamber Efendimiz (sas) arasında 3 ya da 4 bin yıl olduğu tahmin edilmektedir.Demek ki; Hz. İbrahim’in duası ile binlerce yıl sonraya umut olmuştur. O halde insan duasının kabulü için acele etmemelidir. Zira Hz. İbrahim’in duası bile binlerce yıl sonra kabul olmuştur. 

Ayrıca insan, ufkunu alabildiğince geniş tutmalı, gelecek nesiller için de plan, program, endişe ve niyaz içerisinde olmalıdır.